31/12/10

Aspencat - Naixen Primaveres (2011) - Autoeditat
















Tracklist:
01. Intro
02. Naixen Primaveres
03. Llums, Càmera, Acció 
04. L'Herència
05. Mirades 
06. Futur Nuvolat
07. Revolucionari
08. Somnie 
09. L'Últim Segon 
10. La Lluna Té Dos Cares 
11. SOS        


Components:
Pasqu Giner (Teclats, Programacions i Cors)
Kiko Tur (Veu)
Ivan Gosp (Veu)
Pep Garcés (Guitarra i Cors)
Xavi Arias (Baix)
Rosendo Escrivà (Trompeta)
Bruno Mas (Trombó)
Jaume Tur (Bateria)
Hèctor Peropadre (Llaüt)

Procedència:
Xalò, Orba, Benissa (La Marina Alta)

Discografia::
La Festa Està Servida (2007 - Autoeditat) 
Obri La Llauna (2009 - Autoeditat)
Naixen Primaveres (2011 - Autoeditat) 

Web

Myspace

Facebook

Motius valents per mantindre viva la flama de l’esperança, melodies festives que cremen a l’arribar als peus i categòriques consignes que esvaloten el cervell. Aquesta és la proposta que exposa Aspencat a la seua tercera temptativa discogràfica, Naixen Primaveres. Un treball que remarca l’accent al reggae, el new roots el dancehall i les bases electròniques, sense oblidar el segell ska, reafirmant el viratge a l’estil que va suposar Obri La Llauna, el seu darrer treball. La banda de la Marina Alta no oblida tampoc els seus arrels, reforçant el so valencià amb l’entrada del llaüt com a element primari, a més d’un compromís social, polític i cultural actiu que destil·len les seues composicions.
 
Qui són aquestos Aspencat?
 
Batejats amb el nom del tradicional plat alcoià,
Aspencat va nàixer a l’any 2005 entorn de diversos pobles de la Marina Alta, com ara Xalò, Orba i Benissa. Poc a poc, la banda va començar a tindre ressò mitjançant les seues actuacions a festivals de l’alçada de l’Apelc dels Ports, una novella Gira d’Escola Valenciana o l’Arrels, on van compartir escenari amb grups com Sva-Ters, Obrint Pas o La Gossa Sorda. Les seues actuacions no tan sols es van produir al País Valencià, sinó que també van anar propagant-se per Catalunya. Fruït del frenètic començament va arribar la gravació del que seria la carta de presentació en forma de maqueta, La Festa Està Servida. Una càlida ració de ska ballable, lletres compromeses i petites pinzellades de rumba, sons tropicals i una tènue picada d’ull cap al drum&bass, que ens posava en sobreavís del gir que estaven a punt d’agafar.
 
Amb un rumb més que consolidat i un bon grapat d’actuacions al cabàs, arriba el moment de forjar una identitat més personal, fer d’
Aspencat un projecte diferent, sense, però, deixar el combat de les paraules i les idees, les ganes de lluitar. D’aquesta forma la banda aposta per realçar les bases electròniques, les programacions, naixent així Obri La Llauna, el seu segon treball. L’àlbum no va comptar amb molt de rebombori inicialment, però va acabar per convèncer al públic amb himnes imprescindibles al seu actual set-list com ‘Xiqueta Dolça’, ‘Crida’ o el remix d'‘A Passes De Gegant’, i que fins i tot va portar-los a fora de les nostres fronteres.
 
Naixen Primaveres al 2011
 
Als temps que corren no és gens fàcil enllestir disc cada dos anys i a més evolucionar a cada passa, però arriba un any nou i
Aspencat vol més i més. Al febrer d’aquest any entraven a gravar Naixen Primaveres a l’Estudi Atomic, amb la producció conjunta de Marc Dasousa i Pasqu Giner, repetint la fórmula tècnica del darrer treball. El disc va ser editat per la banda amb la col·laboració de Tremola, arribant al públic en un temps de poc més de dos mesos. En aquesta ocasió la formació ha apostat per donar-li la màxima difusió, permetent la seua descàrrega gratuïta mitjançant Internet. La resposta del públic va ser al·lucinant, més de mil descàrregues en les primeres 24 hores.
 
A més de reforçar la línia estilística traçada pel grup al treball anterior, al seu nou disc trobem altres canvis estructurals. Com per exemple la incorporació d’Ivan Gosp (
L'Home De Llanda) com a segona veu de la banda, disposant d’un arsenal de registres corals abans no vistos i guanyant en dinamisme; la pèrdua d’una guitarra i percussions, suplantats per un major pes de teclats i programacions; i l’aposta descarada pel llaüt com a element quasi primari. Com a resultat tenim un so més sobri, més natural, menys recarregat, sense oblidar petits matisos enriquidors i una direcció vocal amb molta força i vitalitat. La ‘Intro’ i ‘Naixen Primaveres’, els dos primers talls, són el viu reflex.
 
De la resta de talls que composen Naixen Primaveres, destaca l’homenatge als musics que van alçar la bandera del poble i la llengua valencià a ‘L’Herència’, ficant el dit a l’actual situació; el superlatiu paper de la secció de vents a ‘Mirades’, a més de les brises d’impulsiu arameu bufades per
MC Fakire; el reggae ombriu de ‘Futur Nuvolat’, amb la col·laboració melòdica de Alex Seguí (La Gossa Sorda) i una coral femenina; les agressives brotxades de hip-hop ‘Revolucionari’, una introspectiva mirada cap al compromís social, amb el recolzament de “Senka”, Josep i Dj Jano (La Raíz) i Panxo (Orxata Sound System);  el terratrèmol passional de ‘L’Últim Segon’, compassat per un ska frenètic i coreable; i els arrels ragga de ‘Somnie’, engalanat amb les veus de Sargento Garcia i Miquel Ramos (Obrint Pas).
 
En definitiva, Naixen Primaveres és la reconfirmació d’
Aspencat. D’una banda es confirma que els de la Marina són ara per ara un dels grups en valencià amb més projecció, deixant de banda clixés i estils massa recurrents al panorama; i d’altra banda aconsegueixen solidificar la seua identitat, a pesar de que el còctel encara es pot transformar més. La seua gira continua endavant, un espectacle irresistible que no pots deixar passar.

Rafa Ele